Primaire Reflexintegratie

Heb je moeite met leren, of opletten in de klas? Heb je last van angsten, een onveilig gevoel? Schrik je snel, of ben je snel boos? Heb je weinig balans, of kun je moeilijk stilzitten? Het kan zijn dat je last hebt van ‘actieve primaire reflexen’. Deze reflexmatige bewegingen hebben je toen je baby was geholpen om jezelf veilig te houden en je goed te ontwikkelen. Het zijn bewegingen die vanzelf gaan, zonder dat je er bij nadenkt.

Van primaire reflexen, naar gecontroleerd gedrag
Op een gegeven moment (meestal binnen je eerste levensjaar) gaan deze reflexen als het goed is over in gecontroleerde bewegingen. Je leert kruipen, lopen, praten. Kunt ervoor kiezen hoe je je beweegt en wat je doet. Als het niet helemaal goed gaat, kunnen de reflexen blijven bestaan. Ze kunnen ook ze terugkomen als je iets meemaakt wat stress veroorzaakt. Je kunt je vast wel voorstellen dat dat niet heel handig is.

Actieve niet-geïntegreerde reflexen
Actieve niet-geïntegreerde reflexen kunnen het je bijvoorbeeld moeilijk maken om te leren zwemmen, of fietsen. Om stil te zitten in de klas, soepel te bewegen, te lezen, schrijven of rekenen. Maar ook om te praten, vrienden te maken, lekker in je vel te zitten, goed te slapen, droog te blijven ’s nachts en prikkels goed te verdragen, om te gaan met je emoties.

Wat is Primaire Reflexintegratie
Primaire Reflexintegratie is een oefen-en behandelmethode waarbij actieve storende reflexen worden opgespoord en tot rust worden gebracht. Aan de hand van jouw hulpvraag en een aantal testjes, achterhalen we of er bij jou primaire reflexen actief zijn. Om deze tot rust te brengen krijg je behandelingen op de massagetafel. Heerlijk onder een dekentje, gewoon met je kleren aan. Daarnaast doen we oefeningen, die je ook thuis kunt doen.

Wat doet de Vondelpraktijk
Bij de Vondelpraktijk kan primaire reflexintegratie een onderdeel zijn van het traject. De Vondelpraktijk werkt met aandacht, voeding, beweging, energie & verbinding.

Voorbeelden van Primaire Reflexen en hoe deze tot uiting kunnen komen als ze nog actief zijn, vind je hier.