Zijn jouw buik, hart en hoofd al in balans?

Met aandacht voor deze lichaamszones zit je straks écht lekker in je vel

Ah, zomer, heerlijk. Als je op tijd bent begonnen met trainen, en je hebt gehouden aan een strikt dieet, dan ben je inmiddels misschien de trotse bezitter van een strakke BBB. Hoera, je lichaam is in shape, je zelfvertrouwen geboost, let the good times begin!

Heel leuk en aardig, die strakke Buik, Billen, Biceps, Borst etcetera. Maaruhm.. hoe zit het eigenlijk met je BHH, oftewel, je buik, je hart en je hoofd? Geen idee? De hoogste tijd om deze zones eens aan te pakken. Waarom dat zin heeft en hoe je dat doet, lees je hier.

Heb je last van (pré) vakantie-stress, lees dan vooral ook even dit artikel.

Informatie en je lichaam
Informatie uit de buitenwereld verwerk je met je lichaam. In je hoofd komen gedachteprocessen op gang. In je hart je gevoelens over jezelf en over anderen. En in je buik je drang tot actie. Al deze processen werken bij iedereen, maar niet in dezelfde mate.

Daar waar de één direct gaat nadenken over oplossingen, is een ander vooral bezig met gevoelens, terwijl een derde zich vol overgave op de uitvoering stort. Met die voorkeur zelf is helemaal niets mis. Vanuit je voorkeuren, ontwikkel je je talenten. En met al onze verschillen vullen we elkaar mooi aan. Maar, surprise surprise, er is ook een keerzijde.

Je voorkeur als valkuil
Ben je nogal een “denker” en gebruik je vooral je hoofd, dan betekent dat letterlijk dat het grootste deel van je energie zich in je hoofd bevindt. Is dit te lang en te vaak het geval, dan kan je hoofd het niet meer aan. In plaats van het verkrijgen van meer inzicht, wordt het een warboel of juist heel star. Je loopt vast in je gedachten. Voor je hart en je buik geldt hetzelfde principe.

Een voorkeur ontwikkel je vaak met een reden. Het zou kunnen dat je “overdenkt” of “overdoet” om maar niet te hoeven voelen. Dat je “overvoelt” omdat je denkt niet slim genoeg te zijn, of omdat je bang bent het niet te kunnen. Met je focus op het één, verwaarloos je de rest een beetje, want “tsja, dat is nu eenmaal niets voor mij”. Superjammer én onterecht! Denken, voelen en doen zitten in ons allemaal. En als we ze aandacht geven en laten samenwerken, gaat alles met veel minder moeite, zoveel meer vanzelf.

Hoe zit jij in je hoofd, je hart en je buik?
In het overzicht hieronder kun je zien wat je hoofd, hart en buik je geven als je echt aanwezig bent. En ook hoe je je voelt en/of gedraagt bij te veel of juist te weinig energie. Hoe zit het bij jou? Ben je helemaal in balans? Of is er misschien toch iets wat om aandacht vraagt?

(Te) weinig Aanwezig (Te) veel
Buikzone

 

Je bent angstig, onrustig, zweverig. Je hebt weinig discipline.

Je voelt weinig en al helemaal geen passie en plezier.

Je weet niet zo goed wat je wil en hebt weinig gevoel van eigenwaarde.

Stabiliteit en vertrouwen. Je ervaart “ik ben”.

Passie en plezier. Je ervaart “ik voel, ik wil”.

Vitaliteit, spontaniteit, wilskracht, doelgerichtheid en eigenwaarde. Je ervaart “ik doe”.

Je bent traag, materialistisch en vindt het moeilijk om materiële dingen los te laten.

Je bent grenzeloos en obsessief.

Je bent voortdurend actief en met veel dingen tegelijk bezig. Je kunt agressief of overheersend zijn.

Hartzone
(+keel)
Je bent verlegen, eenzaam, alleen en/of extreem kritisch.

Je hebt last van spreekangst en/of vindt het moeilijk om jezelf te uiten.

Evenwicht, mededogen, zelfacceptatie en goede relaties. Je ervaart “ik heb lief en ben geliefd”.

Heldere communicatie en creativiteit. Je ervaart “Ik mag spreken en er wordt naar mij geluisterd”.

Je laat je geluk afhangen af van anderen, je hebt slecht afgebakende grenzen, je bent bezitterig en/of jaloers.

Je praat veel, kunt niet goed luisteren en/of struikelt over je woorden.

 

Hoofdzone Je hebt een slecht geheugen. Je wilt dingen letterlijk of figuurlijk niet onder ogen zien (kop in het zand).

Je hebt moeite met leren, bent kortzichtig en/of hangt erg aan materiële zaken.

Nauwkeurige interpretatie, intuïtie en verbeeldingskracht. Je ervaart “ik zie”.

Wijsheid, kennis, bewustzijn, spiritualiteit. Je ervaart “ik weet”.

Je hebt last van hoofdpijn, nachtmerries, hallucinaties, waanideeën en/of concentratieproblemen.

Je bent overdreven intellectueel, wilt steeds maar meer weten. Je bent “verslaafd” aan spiritualiteit, je bent verward en/of zweverig.

Buik-Hart-Hoofd-challenge

Als je één of meer zaken uit de linker of rechter kolom herkent, dan is deze challenge iets voor jou! Voor een optimaal resultaat doe je de oefeningen minimaal een maand lang dagelijks, dus het vraagt om wat toewijding. Maar neem je de tijd en ga je ervoor, dan voel je je straks sterker dan ooit. De vakantie is een mooi moment om hiermee te beginnen.

  1. Geef aandacht
    Ga rustig zitten of liggen, leg je handen achtereenvolgens op je ogen (hoofd), hart en buik. Neem voor elke lichaamszone echt even de tijd. Breng je adem naar de plek in je lichaam waar je handen rusten. Adem rustig door en merk op hoe het voelt. Misschien voelt het druk en warm, een beetje koud, gespannen, onrustig, relaxed. Kan allemaal, het maakt niet uit en je hoeft er niets aan te veranderen.

Herhaal de oefening dagelijks, of vaker als je wilt. Alleen al deze aandacht breng rust en balans binnen de afzonderlijke lichaamszones en zet de energiestroom tussen de zones in beweging. Reiki gaat uit van ditzelfde principe. Benieuwd hoe dat werkt? Hier lees je meer.

  1. Bewust in je midden
    Heb je opgetrokken of juist afhangende schouders, een vooruitstekende kin, strakke borst of een ingezakte rug? Je lichaamshouding zou iets kunnen zeggen over hoe jij je energie in je hoofd, je hart en je buik verdeelt. Je energieverdeling heeft niet alleen invloed op je lichaamshouding, maar het geldt ook andersom: je lichaamshouding bepaalt hoe makkelijk jij je energie kan verdelen. Wil je dat het stroomt, dan helpt een goede lichaamshouding. Een houding waarbij je bewust in je midden bent.
    Zo doe je dat:
  • Ga staan met je voeten iets uit elkaar. Je armen hangen ontspannen langs je lichaam. Adem rustig vanuit je buik.
  • Til je tenen op, maak je voeten iets breder en zet ze weer neer, zodat je extra stevig staat.
  • Ontspan je knieën, zorg voor een lichte buiging (zet ze niet op slot).
  • Zorg voor een natuurlijke strekking van je hele wervelkolom: je onderrug en staartbeentje loodrecht naar beneden en je kruin omhoog.
  • Zet je hoofd op één lijn met je rug: je kin richting borstkas en je achterhoofd iets naar achter.
  • Trek je schouders omhoog en laat ze naar de zijkant vallen.
  • Stel je voor dat er een grote bal van energie onder je oksels zit;
  • Ontspan je ogen en laat je aandacht in het centrum van je buik rusten.
  • Blijf je adem ontspannen volgen.

Herhaal de oefening dagelijks, of vaker als je wilt. Merk je het verschil?

  1. Doe het/iets anders

Ter inspiratie vind je hieronder een lijstje met “simpele” dingen die je kunt doen om aanwezig te zijn in je hoofd, je hart en je buik.

Zit er iets tussen wat je aanspreekt? Mooi! Zit er ook iets bij waarvan je denkt: “getver, mij niet gezien!”? Nog mooier, want dat zou maar zo hétgene kunnen zijn wat goed is voor jou. Iets heel anders doen, is dé manier om je slapende lichaamszones wakker te schudden.

Doe dagelijks iets wat je niet direct aanspreekt. Je kunt hiervoor bovenstaand lijstje gebruiken, maar mag natuurlijk ook zelf iets verzinnen. Draait je maag om bij te gedachte? Blijf er met je aandacht bij. Push jezelf niet teveel, maar veeg het ook niet meteen van tafel. Als je blijft oefenen met 1. en 2. krijg je waarschijnlijk steeds meer zin om jouw uitdaging(en) aan te gaan. Is dat niet het geval, loop je vast, maar wil je er wel graag mee verder? Dan kan een coach of therapeut je hierbij verder helpen.

Jij bent goed zoals je bent!
“Klinkt allemaal leuk hoor, maar hoe zit het dan met jezelf accepteren zoals je bent?” vraag je je nu misschien af. Ja, jij bént helemaal goed zoals je bent. Maar wie jij bent, ontdek je pas door échte aandacht te geven aan je buik, je hart en je hoofd. Alles wat je nodig hebt, zit in jou. En dat is stiekem veel meer dan je tot nu toe had bedacht.

Buik-Hart-Hoofd met kinderen
Heb je kinderen, dan is het top als je ze dit kunt meegeven. Dat doe je onder meer door samen bovenstaande oefeningen te doen. Maar bovenal door zelf het voorbeeld te geven en te zijn. Daag jezelf uit, steeds weer opnieuw, en je zult jezelf blijven verrassen!

Heb je behoefte aan verdieping of kom je er zelf niet helemaal uit? Stuur me een berichtje, ik sta voor je klaar!

Fijne zomer & wie weet tot snel! 🙂