Je innerlijke wijsheid volgen

“Luister maar niet teveel naar al die adviezen hoor meissie. Gewoon lekker je gevoel volgen.” tipte de kraamzorg op dag 2. Wat bedoeld was als een geruststelling, veroorzaakte bij mij vooral onzekerheid. Want: wat voelde ik dan eigenlijk? Natuurlijk, over het algemeen voelde ik liefde voor mijn mooie pasgeboren zoon! Maar als hij het voor de zoveelste keer rood aanliep en het op een krijsen zette zonder te stoppen… dan voelde ik angst, verdriet, woede. Met een beetje geluk voelde ik even niets. En ja, moe voelde ik me ook. Je gevoel volgen? Ik had liever gewoon een boekje waarin stond wat ik wanneer moest doen.

“Gelukkig” bleken er honderdduizend van dat soort boeken te bestaan. En die las ik dan ook graag. Helaas werd het er allemaal niet eenvoudiger op. Want daar waar het in het prille begin “slechts” ging om het geven van “zorg”, kwam al snel “opvoeding” om de hoek kijken. Waarover uiteraard ook weer boeken en internetfora vol.

Ontwikkelt je kind zich volgens het boekje binnen een gezin waarin beide ouders zich met kinderzaken kunnen/willen bezighouden? Dan valt er al meer dan genoeg te beleven: aandacht verdelen, grenzen aangeven, school, sport enzovoorts. In combinatie met werk en andere activiteiten, slaan stress en vermoeidheid ongenadig toe. Doet je kind het allemaal net even anders, en/of moet je het als ouder (vaak) alleen doen, dan lijkt het soms een onmogelijke taak.

Steeds duidelijker begon ik te voelen dat dit toch niet de bedoeling kon zijn. Kon het niet allemaal wat leuker en lichter? In plaats van nog meer kennis van buiten te halen, besloot ik een reis naar binnen te volgen. En (surprise surprise!), daar vond ik wat ik zocht: een frisse, heldere nieuwe kijk op mijzelf, op mijn kinderen, op mijn gezin.

Inmiddels luidt mijn motto: “Gewoon lekker je innerlijke wijsheid volgen!” En dat is vast precies wat die kraamdame bedoelde. Had ik haar destijds gevraagd hoe? Dan had ze misschien ook gezegd:

  • door goed voor jezelf te zorgen;
  • te kijken naar je gevoel, emoties en gedachten;
  • je bewust zijn van je (negatieve) overtuigingen;
  • te gaan vertrouwen op de wijsheid van je lichaam;
  • lief te zijn voor jezelf als het even niet lukt;
  • en vooral te blijven ademen!

Het is niet ingewikkeld, maar vraagt wel om aandacht en toewijding. In mijn praktijk begeleid ik zowel ouders als kinderen in dit proces.

Je vindt me in mijn praktijk aan de Eerste Helmersstraat in Amsterdam, maar ook op locatie (bijvoorbeeld bij jou thuis, of op school) en online.

Meer weten of een afspraak maken? Stuur me een berichtje via het contactformulier of per mail naar gerdien@devondelpraktijk.nl