Loopt het niet lekker op school? Heb je bijvoorbeeld moeite met lezen, spellen, rekenen, automatiseren of plannen? Als iemand tegen jou zegt “denk aan het woord huis”, wat zie je dan in je hoofd? Zie je de letters H-U-I-S? Of zie je een plaatje van een huis voor je, met een dak, een heleboel ramen, een grote rode deur of wat voor een huis dan ook? In het laatste geval ben jij waarschijnlijk een ‘beelddenker’.
Een beelddenker verwerkt informatie hoofdzakelijk in beelden, plaatjes en filmpjes. Iedereen wordt als beelddenker geboren. Als je in beelden denkt, ‘beleef’ je de wereld en daarbij gebruik je je rechter hersenhelft. De meeste kinderen gaan als ze tussen de 3 en 5 jaar oud zijn informatie verwerken via het gehoor (auditief). Zij gaan de wereld ‘beredeneren’, met behulp van taal. Bij zo’n 5% van de mensen – dus 1 van de 20 – blijft de rechter hersenhelft dominant. Dit zijn de beelddenkers.
Met denken in beelden is niks mis – integendeel! Je bent je vast heel creatief, gevoelig of vindingrijk. Je hebt de meest geweldige ideeën, bent erg origineel of kan je echt ergens helemaal in vastbijten. Maar denken in beelden kan soms ook best onhandig zijn. Er gebeurt heel veel in je hoofd, waardoor het extra moeite kost om informatie te verwerken.
Omdat lesmateriaal meestal niet aansluit op deze manier van denken, lopen veel beelddenkers vast op school. Eventuele bijles helpt niet of nauwelijks. En ook thuis en in de omgang met anderen kunnen problemen ontstaan. Het lijkt alsof je niet luistert of niet genoeg je best doet. En dat kan erg frustrerend zijn.
Wat Vondelcoach doet
Met de methode ‘Ik leer anders’, kunnen beelddenkers informatie makkelijker opslaan, verwerken en onthouden. Als jij je herkent in bovenstaand verhaal, kunnen we met een paar simpele testjes kijken of deze methode ook geschikt is voor jou.
Naast de methode ‘Ik leer anders’ werkt Vondelcoach onder meer met:
Vondelcoach biedt coaching aan kinderen en ouders.
Een afspraak maak je hier.